LinkedInYouTubeTwitter

Meer verhuur, meer inkomsten

Financieel heeft het Arnhemse buurthuis ‘t Huukske het niet makkelijk. Ze krijgen geen subsidie. Om hun vaste lasten te betalen verhuren ze ruimtes. De gemeente ondersteund dit met een verhuurloket voor maatschappelijke ruimte, ook wel Makelpunt genoemd. 

Veel buurthuizen in het nauwHuukske

‘T Huukske verhuurt sinds 2012 ruimtes voor maatschappelijke activiteiten en doet dit sinds 1,5 jaar ook via het Makelpunt van Arnhem. Marleen Verbree coördinator ‘t Huukske: "We willen ons pand graag meer verhuren, want we hebben de inkomsten nodig. Door de corona pandemie en de stijgende energieprijzen staan we er financieel niet goed voor. Veel andere buurthuizen worstelen met hetzelfde probleem.”

Betaalbare prijzen

MarleenMarleen: We verdienen een beetje aan de verkoop van drankjes. De koffie kost hier €1,50 en frisdrank €2,00, dus echt buurthuis prijzen. De voornaamste inkomsten moeten komen uit de verhuur van ruimte. We verhuren aan een heel divers publiek: gemeenten, onderwijsinstellingen, enzovoort. Van alles wat. Dat maakt het ook leuk. We hebben verschillende huurtarieven; een tarief voor commerciële partijen en een ‘sociaal’ tarief voor bijvoorbeeld stichtingen of kleine ondernemers."

Charmant pand

"We horen vaak van huurders dat we een mooi, leuk en charmant pand hebben. Elke ruimte heeft zijn eigen karakter en verschillende functies. Door met de buurt te praten hebben we nu ook een netwerk in de buurt aan wie we onze ruimtes verhuren, die hadden we eerst niet.”

Hulp vanuit Makelpunt

Gemeente Arnhem ondersteunt het gebruik en de inkomsten van het buurthuis via een Makelpunt; een verhuurloket voor maatschappelijke ruimte. In het afgelopen 1,5 jaar heeft Marleen zichtbaar 2 verhuringen via dit Makelpunt gehad. Mogelijk zijn dat er meer, maar dat is niet goed na te gaan. De website verwijst direct door naar de site van het ‘t Huukske die zelf de verhuringen regelt.  Sinds kort zet de gemeente ook in op meer actieve bemiddeling. Daarvoor is speciaal iemand aangetrokken die 3 dagen in de week het gebruik van buurthuizen en scholen stimuleert. Makelpunt Arnhem heeft bij het opzetten van haar Makelpunt goed afgekeken van goed draaiende Makelpunten elders in het land. 

 

 

Meedoen? Dat kan

Op 3 oktober 2024 organiseren we voor bestaande en startende makelpunten een bijeenkomst over wat we hebben geleerd van 15 Makelpunten. Zie hier het programma. Wil je meedoen? Bel dan 033 258 4337

 

Het netwerk deelt haar kennis ook op de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024. Zet in je agenda en meld je aan.

Image
Yes_you_can_blauw

Meer informatie

Website: Makelpunt-Arnhem

Webinfo: Makelpunten (Bouwstenen)

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.